Itt a nyár és biztos már Te is tervezgeted a nyaralást. Akár tenger partra, akár egyéb víz mellé, a hegyekbe vagy városnézésre utazol a napfény valószínűleg érni fogja az arcodat. Ha időben felkészíted a bőröd az erősebb napsugárzásra, akkor a pihenés nyugodtabb lesz, nem kell aggódnod a leégés vagy a bőröd kiszáradása miatt.

A megfelelő arcápolási rutin kialakításával könnyedén megerősítheted a bőröd, hogy a nap ne okozzon maradandó károsodásokat. Sorra veszem a különböző bőrtípusokat:

Napi arcápolás kombinált bőrre:

Ha zsírosabb a T-vonalad, akkor már biztosan tapasztaltad, hogy a meleg megérkezésével sokkal fényesebb a bőröd ezen a területen. Ez azért van, mert a faggyú folyékonyabb lesz a hő hatására, a felmelegedett bőr pórusai pedig kitágulnak. A bőr alapos letisztítása ilyenkor még fontosabb, mint a hűvösebb évszakokban. Naponta kétszer legalább, de ha nem jó a komfortérzeted, akkor akár háromszor is megmoshatod az arcod. 

A tonikos áttörlés minden esetben felfrissíti az arcbőrt. Ha naponta többször is áttörölnéd a bőröd, akkor érdemes ilyenkor alkohol mentes tonikot választani.

Extra tipp:

Próbáld ki, hogy a hűtőben tartod az arctonikodat, és a lehűtött arcvízből teszel a bőrödre. Nagyon frissítő érzés

Ha nem vagy hajlamos a pigment foltokra, akkor nappalra használj hidratáló krémet vagy emulziót, nem kell, hogy fényvédős legyen. A bőr felkészítésénél lényeges, hogy sok nedvesség jusson a bőrbe, ez védi meg majd az intenzív napnál a kiszáradástól.

Ha hajlamos vagy a foltok kialakulására akkor válassz fényvédő tartalmú szintén hidratáló krémet vagy zselét.

A mattító hatású termékeket ilyenkor érdemes elkerülni. Az ilyen típusú krémek csökkentik a faggyúmirigyek működését, de a nedvességet, amire most szüksége van a bőrödnek nem biztosítják.

Az esti rutin szintén a lemosás, tonizálás és utána egy hidratáló krém. Ha a ráncokkal nincs gondod, akkor nyugodtan használd a nappali krémed. Ha ráncaid is vannak akkor egy táplálóbb éjszakai krémet válassz!

A nyaralásig két-három naponta tégy fel a bőrödre hidratáló zselét vagy arcmaszkot. Vagy minden nap a krém előtt használj hidratáló szérumot.

A sok nedvesség hatására a bőröd sima és feszes lesz, de emellett kevésbé szárad majd ki, ha nyaraláskor sokat leszel a napon.

Napi arcápolás érett, vízhiányos bőrre:

Az érett bőr a mélyebb rétegeiben is vízhiányos nem csak a felszínen. Itt fokozottabban kell a nedvességet pótolni. Mivel ennél a típusnál a bőr már nem annyira feszes egyéb tápláló anyagokat is be kell vetni.

A reggel itt is a bőröd letisztításával kezdődik, majd egy alkohol mentes tonikkal folytatódik. Nappali krémnek válassz hidratáló hatásút, majd egy feszesítő emulzióval zárd le a krémezést. Napközben, ha jól esik nyugodtan frissítsd fel az arcod tonikkal, de utána a hidratáló krémet vagy a feszesítő emulziót újra fel kell tenni. Használj fényvédő tartalmú krémet!

Az esti rutin szintén a lemosás, tonizálás és utána egy hidratáló éjszakai krém, ami a nedvesség mellett tápláló, kötőszövet erősítő anyagokat is tartalmaz. Hetente egyszer -kétszer iktass be egy hidratáló vagy egy tápláló maszk használatát. Lehet felváltva is.

Napi arcápolás zsíros bőrre:

Ha zsíros a bőröd, akkor a meleg időben biztos nagyon nem szereted, hogy fényes és könnyen izzadó az arcod. Megoldás lehet a napi többszöri arcmosás és tonikos áttörlés.

Este és reggel nyugodtan használj enyhén alkoholos tonikot, de napközben inkább olyat, ami nem tartalmaz szárító hatású anyagot. Nappali krém ként jó lehet egy könnyű vizes emulzió vagy egy hidrogél.

Ha pattanásaid lesznek a melegben, akkor fokozottan kell ügyelni a bőr letisztítására. A kitágult pórusokon keresztül jobban bejutnak a kórokozók és szennyeződések is.

A gyógyuló félben lévő pattanások a napos időben könnyen bepigmentálódhatnak, ezért érdemes nappalra olyan fényvédő zselét használni, ami kifejezetten zsíros bőrre való.

Este alapos arctisztítás, tonizálás, könnyű hidratáló zselé, a pattanásokat is ilyenkor kell kezelni. A zsíros bőrt hetente legalább egyszer radírozd le. Hetente nyugodtan fel lehet tenni egy zselé állagú maszkot is.

Napi arcápolás száraz, érzékeny és rozaceas bőrre:

Ez a három bőrtípus tűri legkevésbé a napfényt. Ha száraz, zsírhiányos a bőröd, akkor nagyon hamar még jobban kiszárad. Ha érzékeny, akkor kipirosodik, esetleg hámlóvá válhat. Ha rozaceas, akkor még élénkebben látszódnak a kitágult erek.

Mind a három típusra érvényes, hogy amennyire lehet védeni kell a naptól. Nem fényvédőre gondolok, hanem inkább egy nagy kalapra, vagy válaszd mindig az árnyékos oldalt az utcán. 🙂 Sajnos a legkisebb napfény is ront a bőr állapotán.

Ennél a három bőrtípusnál nem javaslom a gyakori arctisztítást, mert még a legkisebb beavatkozás is irritálhatja a bőrt. Reggel és este is kímélő arctej, alkohol mentes tonik és olyan krém, ami nem csak nedvességet, hanem zsíranyagot is tartalmaz.

A bőr felkészítésére érdemes itt is maszkot használni hetente legalább egyszer. A száraz bőrre pl egy tápláló gabona maszkot, az érzékenyre pedig egy nyugtató hatásút.

Testápolás:

Nem csak az arc, hanem a test bőrét is érdemes kezelésbe venni egy nagyobb nyaralás előtt. Kezd egy bőrradírozással, mellyel az egész testedet leradírozod. 

Naponta szánj időt arra, hogy zuhanyozás után bekened a bőröd testápolóval. Ha nem szereted a zsíros érzést, akkor válassz testápoló tejet.

Ha könnyen leégsz, akkor nyaralás előtt jót tehet egy pár alkalom szolárium, de azt is csak fokozatosan, kevés idővel szabad kezdeni, hogy ne égjen le a bőröd.

Szőrtelenítés:

Ha gyantázod a lábad, akkor számold ki, hogy a nyaraláskor milyen állapotban lesz a szőröd. Fontos, hogy ne közvetlenül utazás előtt gyantáztass, mert érzékeny és piros lesz a bőröd, ami könnyen leég. Legjobb nyaralás előtt 3-4 nappal elvégezni a szőrtelenítést, ennyi idő alatt megnyugszik a bőr és kitart a szőrtelen állapot még 2 hétig. A nyaralás előtti gyantázáshoz érdemes minél több szőrszálat kinöveszteni, ezért hagy egy kicsit több időt a két szőrtelenítés között még akkor is, ha egy pár napig kellemetlen a hosszú szőr a lábadon. Ha így teszel, akkor nagyobb mennyiségű szőrtől szabadulsz meg és valószínűleg tovább is kitart a szőrmentes állapot.

Online Szépségápolási tanácsadás

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezz bátran! 

Online szépségápolási tanácsadáson személyesen is meg tudjuk beszélni a felmerülő kérdéseidet.

Kövess még több tartalomért!
Arcápolási rutin nyaralás előtt 2

Olvasd el ezeket a cikkeket is

Tippek a nyári barnaság megőrzésére

Gyönyörű barna bőr, amit szeretnénk minél tovább megőrizni. Néhány tippet szedtem össze, mely biztosan segít megtartani a nyáron elért barnaságot.

Milyen fényvédő krémet válasszunk?

Már egyre erősebben süt a nap, ezét   gondolni kell a bőr...

Miért jó vagy rossz a napfény?

A napfény az életünk alapja. Szükségünk van rá, de ha túl sokat érintkezünk a napfénnyel árthat is a szervezetünknek.

Cresta Social Messenger