Már egyre erősebben süt a nap, ezét   gondolni kell a bőr fényvédelmére is. Mivel a  nap káros hatással lehet a bőrre, nagyon fontos, hogy fényvédő termékekkel védekezzünk ellene. De melyik felel meg legjobban a bőrünknek, igényeinknek? A megfelelő napozó kiválasztásához nyújt segítséget most ez a cikk.

A fototípus meghatározása:

 

A fototípus: A bőr napfényre adott várható reakcióját határozza meg a szem, a haj és a bőrszín alapján. Eszerint 6 különböző fototípust lehet megkülönböztetni.

Milyen fényvédő krémet válasszunk? 1

Milyen fényvédő krémet válasszunk? 2

A típus meghatározása után fontos kérdés, hogy milyen éghajlaton és mennyi ideig leszünk kitéve a napsugárzásnak?

 

Az UVA-és UV-sugárzás különböző intenzitású egy-egy éghajlati övön. A trópusokon a legerősebb a nap sugárhatása, mivel itt merőlegesen érik a földet a sugarak. A mi éghajlatunkon például a déli órákban ( 11-14 óráig) a legerősebb a sugárzás. A sugárzás mértékét befolyásolja még az évszak. Nyáron erősebb a sugárhatás, mint télen. A tengerszint feletti magasság: 4%-kal nő a napsugárzás erőssége 300 méterenként.

Minél erősebb a nap sugárzása annál magasabb faktorszámú terméket kell használni.

 

Faktorszám (SPF): Sun Protect Factor – a faktorszám egy szorzó, amely megadja, a készítmény alkalmazásával mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés megkezdődéséig, mint nélküle. Ha védelem nélkül 10 perc után kezdene kipirulni bőrünk, egy 15-ös faktorú naptejjel 15 x 10, azaz 150 percig, 25-össel 250 percig tartózkodhatunk károsodás nélkül a napon, és így tovább.

 

Milyen hosszú ideig tart a nyaralás?

 

Rövid ideig taró nyaralás esetén magas faktorszámú terméket kell alkalmazni, hiszen ilyenkor kevés idő és nagy a napterhelés. Hosszú tartózkodás esetén a bőr hozzászokik a napfényhez, kialakul a védelmet nyújtó barnaság, így egy hét elteltével már alacsonyabb faktorszámú termék is megfelelő védelmet biztosít.

Milyen tevékenységet végzünk a nyaralás alatt?

(fürdőzés, napozás, városnézés, vizisportok, egyéb sportolás)
 

A víz és verejték rontják a fényvédők hatásait, ezért sportoláshoz, strandoláshoz olyan készítményt kell használni, amely víz-és verejték álló. Vagy, ha nem ilyen, akkor gyakrabban kell újra kenni a napozót.
Városnézés idején a legtöbb sugárzás az arc, a váll és dekoltázs területét éri. Ezért speciálisan arcra való fényvédőt érdemes választani, mivel ezekben a fényvédelem mellett ápoló, regeneráló hatóanyagok is vannak.

 

Milyen mértékű barnulást szeretnénk elérni?

 

Ennek az eldöntéséhez be kell azonosítani, hogy melyik fototípusba tartozunk, és ehhez viszonyítva próbáljuk meg meghatározni a kívánt színt. A nagyon fehér bőrűeknek nem ajánlott a csoki barna színhez való ragaszkodás. Általában 2 fototípusnyi színt lehet barnulni. A világos bőrszínből egy középbarna bőrszínt lehet elérni fokozatos napozással.

 

Ha mégis sötétebb színt szeretnénk, akkor használjunk önbarnítót. Ezek a készítmények kíméletesen és gyorsan hozzák meg a kívánt eredményt!

 

Fontos! Az önbarnítók nem tartalmaznak fényvédőt, ezért nem is védenek a napsugárzás ellen. Ha napra megyünk olyan fényvédő terméket kell választanunk, mintha nem használtunk volna önbarnító terméket sem.

 

A napozás végeztével mindig napozás utáni termékkel kell befejezni a napot.  Ezzel csökkenthetők az esetleges napégések, hűsítő nyugtató hatásúak. Regenerálják, hidratálják a bőrt, így tovább megmarad a barna színt.

 

Szerző: Borsche Annamária

Szépségcoaching programok HAMAROSAN!

 

A Szépségcoaching programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy nőjön az önbizalmad, szó szerint jól érezd magad a bőrödben, ami egyenesen vezet ahhoz, hogy könnyebben old meg a minden napokban előforduló problémáidat.

Ez a program a jól ápoltságra, a jó közérzetre épít, arra, hogy ha úgy érzed jól nézel ki, akkor pozitívabban látod a dolgokat és a kisugárzásod is megváltozik. Jó irányba indulnak el a dolgaid, az emberekben jó benyomást keltesz, hiszen látszik, hogy jól érzed magad, egyensúlyban vagy önmagaddal.

 

Milyen fényvédő krémet válasszunk? 3
Cresta Social Messenger