Már egyre erősebben süt a nap, ezét   gondolni kell a bőr fényvédelmére is. Mivel a  nap káros hatással lehet a bőrre, nagyon fontos, hogy fényvédő termékekkel védekezzünk ellene. De melyik felel meg legjobban a bőrünknek, igényeinknek? A megfelelő napozó kiválasztásához nyújt segítséget most ez a cikk.

A fototípus meghatározása:

 

A fototípus: A bőr napfényre adott várható reakcióját határozza meg a szem, a haj és a bőrszín alapján. Eszerint 6 különböző fototípust lehet megkülönböztetni.

 

Milyen fényvédő krémet válasszunk? 3

 

A típus meghatározása után fontos kérdés, hogy milyen éghajlaton és mennyi ideig leszünk kitéve a napsugárzásnak?

Az UVA-és UV-sugárzás különböző intenzitású egy-egy éghajlati övön. A trópusokon a legerősebb a nap sugárhatása, mivel itt merőlegesen érik a földet a sugarak. A mi éghajlatunkon például a déli órákban ( 11-14 óráig) a legerősebb a sugárzás. A sugárzás mértékét befolyásolja még az évszak. Nyáron erősebb a sugárhatás, mint télen. A tengerszint feletti magasság: 4%-kal nő a napsugárzás erőssége 300 méterenként.

Minél erősebb a nap sugárzása annál magasabb faktorszámú terméket kell használni.

Faktorszám (SPF): Sun Protect Factor – a faktorszám egy szorzó, amely megadja, a készítmény alkalmazásával mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés megkezdődéséig, mint nélküle. Ha védelem nélkül 10 perc után kezdene kipirulni bőrünk, egy 15-ös faktorú naptejjel 15 x 10, azaz 150 percig, 25-össel 250 percig tartózkodhatunk károsodás nélkül a napon, és így tovább.

 

Milyen hosszú ideig tart a nyaralás?

Rövid ideig taró nyaralás esetén magas faktorszámú terméket kell alkalmazni, hiszen ilyenkor kevés idő és nagy a napterhelés. Hosszú tartózkodás esetén a bőr hozzászokik a napfényhez, kialakul a védelmet nyújtó barnaság, így egy hét elteltével már alacsonyabb faktorszámú termék is megfelelő védelmet biztosít.

 

Milyen tevékenységet végzünk a nyaralás alatt?

(fürdőzés, napozás, városnézés, vízi sportok, egyéb sportolás)
A víz és verejték rontják a fényvédők hatásait, ezért sportoláshoz, strandoláshoz olyan készítményt kell használni, amely víz-és verejték álló. Vagy, ha nem ilyen, akkor gyakrabban kell újra kenni a napozót.
Városnézés idején a legtöbb sugárzás az arc, a váll és dekoltázs területét éri. Ezért speciálisan arcra való fényvédőt érdemes választani, mivel ezekben a fényvédelem mellett ápoló, regeneráló hatóanyagok is vannak.

 

Milyen mértékű barnulást szeretnénk elérni?

Ennek az eldöntéséhez be kell azonosítani, hogy melyik fototípusba tartozunk, és ehhez viszonyítva próbáljuk meg meghatározni a kívánt színt. A nagyon fehér bőrűeknek nem ajánlott a csoki barna színhez való ragaszkodás. Általában 2 fotó típusnyi színt lehet barnulni. A világos bőrszínből egy középbarna bőrszínt lehet elérni fokozatos napozással.

Ha mégis sötétebb színt szeretnénk, akkor használjunk önbarnítót. Ezek a készítmények kíméletesen és gyorsan hozzák meg a kívánt eredményt!

Fontos! Az önbarnítók nem tartalmaznak fényvédőt, ezért nem is védenek a napsugárzás ellen. Ha napra megyünk olyan fényvédő terméket kell választanunk, mintha nem használtunk volna önbarnító terméket sem!

A napozás végeztével mindig napozás utáni termékkel kell befejezni a napot.  Ezzel csökkenthetők az esetleges napégések, hűsítő nyugtató hatásúak. Regenerálják, hidratálják a bőrt, így tovább megmarad a barna színt.

Szerző: Borsche Annamária

Online Szépségápolási tanácsadás

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezz bátran! 

Online szépségápolási tanácsadáson személyesen is meg tudjuk beszélni a felmerülő kérdéseidet.

Kövess még több tartalomért!
Milyen fényvédő krémet válasszunk? 4

Olvasd el ezeket a cikkeket is

Miért jó vagy rossz a napfény?

A napfény az életünk alapja. Szükségünk van rá, de ha túl sokat érintkezünk a napfénnyel árthat is a szervezetünknek.

Kozmetikumok, bőrápoló tippek a nyaraláshoz

Valószínűleg még nyaralás előtt vagy, így előre megtudod tervezni mit is viszel magaddal a...

Arcápolási rutin nyaralás előtt

Itt a nyár és biztos már Te is tervezgeted a nyaralást. Akár tenger partra, akár egyéb víz mellé,...
Cresta Social Messenger