Az arctisztítás a bőrápolás egyik alap pillére. E nélkül semmilyen kozmetikai termék nem szívódik fel hatékonyan a bőrbe. De a komfort érzethez is szükség van rá. Nem hiszem, hogy erről a lépésről bárki is megfelejtkezne. Az viszont problémát okozhat, hogy milyen a megfelelő arctisztító. A kiválasztásnál több szempontot is figyelembe kell venni, ezeket vesszük most sorra.

Mire jó az arctisztító? Egyszerű a kérdés és a válasz sem bonyolult, hiszen benne van a nevében: az arc letisztítására való kozmetikai termék. Még is sokszor ezen múlik a sikeres arcápolás. Ha nem megfelelő a bőrre a termék, akkor vagy nagyon kiszárad a bőr, vagy túl zsíros lesz, esetleg pattanásossá válik.

Bőrtípus meghatározása

Már sokszor írtam a bőrtípus meghatározásról, szinte minden kozmetikumokkal kapcsolatos írás így kezdődik. De ez elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a megfelelő terméket ki tudjuk választani. Bőrtípusoknak legjobban megfelelő arctisztítók fajtái:

 • Normál bőr –arctej
 • Vegyes/kombinált bőr-arctej vagy arctisztító gél
 • Vízhiányos bőr – arctej
 • Érett bőr- arctej
 • Száraz bőr –arctej vagy arctisztító olaj
 • Zsíros bőr- arctisztító gél vagy szappan
 • Érzékeny/Rozaceas bőr- arctej

Bőrprobléma meghatározása

Az arcbőr problémája is befolyásolja a választást, hiszen egy zsíros bőr nem biztos, hogy pattanásos is. De ha igen, akkor nem elég egy zsírtalanító hatású tisztító, ilyen esetben már baktérium ölő hatással is kell rendelkeznie a terméknek. Bőrproblémák megoldására legjobban megfelelő arctisztítók fajtái:

 • Pattanásos bőr-antiszeptikus, fertőtlenítő hatású tisztító
 • Zsíros bőr-zsíroldó hatású arctisztító gél vagy szappan
 • Sápadt, elszarusodott bőr-hámlasztó hatású, esetleg  AHA-savas tisztító
 • Ráncos, laza kötőszövetű bőr-tápláló anyagokat tartalmazó arctej
 • Kiszáradt, hámló bőr- zsírosabb arctej vagy arctisztító olaj
 • Érzékeny bőr vagy rozacea- érzékeny bőrre való kímélő, illatanyag mentes arctej

Típusok részletesen:

Arctej:

smink lemosásra és a szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Emulzió állagú, zsíranyagból, vízből és emulgeáló szerből állnak. Használata: vattakorongra kell tenni egy borsónyi mennyiséget, majd áttörölni a bőrt. Növelheted az arctej hatékonyságát, ha a vattakorongot előbb benedvesíted, majd arra kerül az arctej. Vagy kipróbálhatod úgy is, hogy a tenyeredbe teszed az arctejet, egy kis vízzel elkevered, majd ezzel az eleggyel mosod meg az arcod. A végén pedig egy puha, nedves törlőkendővel vagy frottír arctörlővel letörlöd a bőrt. A frottíros áttörlésnek még egy kis bőrradírozó hatása is van, és a bőr vérkeringését is fokozza. Érdemes kipróbálni, nagyon kellemes érzés!

Arclemosó gél:

géles állagú tisztító, mely vízzel elkeverve habosodik. A sminket is eltávolítja, de a szem körül érdemes előbb sminklemosóval eltávolítani a festéket. Használata: a tenyérbe kell tenni egy kisebb mennyiséget, majd vízzel el kell keveri. Ezzel a habos eleggyel dörzsöld át az arcot. Majd bő vízzel mosd le.

Arctisztító olaj:

általában hidrofil olajak, melyek vízzel elkeverve lágy emulziót alkotnak. Használata: a száraz bőrre kell felvinni egy adagot a tisztító olajból, majd a benedvesített kezeddel kell az arcot átdörzsölni. Végül az egészet bő vízzel le kell mosni.

Szappan:

szárító hatása miatt inkább a zsírosabb bőrökre javasolt. Használata: magát a szappant kell benedvesíteni, majd az így létrejött habbal a bőrt átmasszírozni. Bő vízzel le kell mosni, hogy ne maradjon szappan az arcon.

Syndetek:

a szappanhoz hasonlító folyékony vagy szilárd halmazállapotú tisztítók. A szappanokhoz képest lágyabbak, de nem szárítanak. Kémhatásuk közelít a bőr pH (4-6) értékéhez, ezért zsíros s száraz bőrűek is használhatják. Használata: ugyan úgy kell használni, mint a szappant.

Sminklemosók:

ezek is a tisztítókhoz tartoznak, igaz ezek speciálisan a smink eltávolítására alkalmasak. Két típusuk létezik, az egyik folyékony víz állagú (ilyenek  a micellás tisztítók), másik fajta pedig, ami az arctejhez hasonló állagú. Használata: vattakorongra tégy egy kis mennyiséget, majd az egész arcot át lehet vele törölni. Szemfesték eltávolításánál, főleg, ha vízálló a szempillaspirál, már érdemes egy kis trükkhöz folyamodni. Két vizes és kinyomkodott vattakorongra kerüljön a sminklemosó, majd ezt a korongot tedd fel a szemedre, és pár másodpercig hagyd rajta. Majd  lefelé és kifelé irányuló simító mozdulattal töröld le a festéket.

Micellás arctisztítók:

Az ilyen típusú arctisztítók, sminklemosók nagyon hatékonyak a zsíros szennyeződésekkel (pl.smink) szemben. Ugyanakkor környezet barát kozmetikumok, és nem tartalmaznak irritáló, szárító hatású felületaktív anyagokat. Biztonságosan használható az érzékeny bőrön is.

A tonikok :

nem tisztítók, de azért szorosan kapcsolódnak a témához. Sokszor tapasztaltam a vendégeimnél, hogy a tonikkal tisztították a bőrüket, de ezek a termékek nem erre valók. Az tény, ha vattára tesszük őket és áttöröljük vele a nap végén a bőrt, akkor a vatta piszkosnak tűnik. Ez azért van, mert a nedves anyag valamilyen szinten oldja a szennyeződéseket. De a tonik igazi feladata a nedvesség pótlás, a bőr pH értékének a normalizálása, esetleg fertőtlenítő hatása is van és nem mellékesen tonizálja, azaz frissíti a bőrt.

Nyáron érdemes kipróbálni, tégy egy adag tonikot pumpás flakonba és azzal szórd be párszor az arcod. Hatásfokozásként tedd be a hűtőbe az egész flakont! Téli  vagy nem annyira meleg reggeleken kipróbálhatod a következőt: Tégy a tenyeredbe egy löttyintésnyi tonikot,kicsit oszlasd el a tét kezedbe, majd ütögesd át vele az arcod. Nagyon jó ébresztő, frissítő hatás a van.
Szerző: Borsche Annamária

Szépségcoaching programok HAMAROSAN!

 

A Szépségcoaching programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy nőjön az önbizalmad, szó szerint jól érezd magad a bőrödben, ami egyenesen vezet ahhoz, hogy könnyebben old meg a minden napokban előforduló problémáidat.

Ez a program a jól ápoltságra, a jó közérzetre épít, arra, hogy ha úgy érzed jól nézel ki, akkor pozitívabban látod a dolgokat és a kisugárzásod is megváltozik. Jó irányba indulnak el a dolgaid, az emberekben jó benyomást keltesz, hiszen látszik, hogy jól érzed magad, egyensúlyban vagy önmagaddal.

 

Mindent tudsz az arctisztítókról? 1
Cresta Social Messenger