Ha végre kisüt  a nap és melegedik az idő egyre inkább előkerül a szőrtelenítés kérdése.   Úgy tapasztalom, hogy sok a bizonytalanság hölgyek és férfiak között egyaránt ezzel a témával kapcsolatban. Melyik módszer a legjobb, tényleg hatásosak-e a végleges szőrtelenítő eljárások, fájdalom mentes eljárás legyen vagy hatásos, egyes testtájakra melyik módszer a legmegfelelőbb? Most szeretnék egy -két kérdésre válaszolni, így is megkönnyítve a döntést.

Melyik szőrtelenítő eljárást válasszam?

Gondold végig, hogy mennyi szőrszáltól szeretnél megszabadulni. Ha túl sok a szőr, akkor a gyantázással gyengíthetők a szőrszálak. Igaz, hogy ez a legfájdalmasabb eljárás, de ezzel lehet a leggyorsabban eredményeket elérni.

Nem akarsz fájdalmas eljárást alkalmazni? Akkor válaszd a borotvát vagy a szőrtelenítő krémet. Ezek hátránya, hogy nagyon gyakran kell ismételni, irritálhatja a bőrt és erősíti a szálakat.

IPL és lézeres szőrtelenítés. Ezeket az eljárásokat kozmetikusok, bőrgyógyászok végzik. Ezeknél a módszereknél több kritérium is van. Mivel a szőr pigmentsejtjei vezetik le a szőrtüszőbe a fényt, ezért a legeredményesebben a sötét szőrszálaknál hatásos. A szőke és ősz szálaknál kisebb a hatás vagy teljesen hatástalan. Ha a bőr színe sötét, akkor a bőr pigmentek is elvezetik a fényt, ezért nyáron nem javasolt ilyen kezelésen részt venni.

Melyik módszer a leghatásosabb?

Itt is meghatározó a szőr típusa. A hónalj és fazon szőrök sokkal vastagabbak és hosszabbak, mint a lábon, karon vagy mellkason található szálak. Ezeken a területeken lassabban látszódik meg az eredmény. Ezért olvasni, hallani negatív és pozitív véleményeket is a szőrtelenítéssel kapcsolatban. Ha valaki a lábáról szeretne egy sötét szőrt megszünteti és közben világos a bőre, akkor számára az IPL technika valószínűleg eredményes lesz.

Szőrtelenítő technikák előnyei:  

 • Gyanta: gyorsan nagy felületen tudja eltávolítani a szőrt. Gyors és otthon is elvégezhető.
 • Borotva, szőrtelenítő krém: gyors, nagy felületet tud egyszerre kezelni, fájdalommentes
 • Enzimes szőrtelenítés: gyorsan nagy felületet lehet vele kezdeni, nincs kizáró ok( világos szőrre, napozás idején, barna bőrön is használható), otthon is alkalmazható
 • IPL ( villanó fényes),lézeres szőrtelenítés: sötét szőrszálaknál nagyon eredményes lehet, a legtartósabb megoldás, otthoni kezelőgépek is rendelkezésre állnak

Szőrtelenítő technikák hátrányai:

 •  Gyanta: fájdalmas, irritációt okozhat, szőrbenövés gyakori probléma
 • Borotvszőrtelenítő krém: vastagabbnaka,  tűnnek a visszanőtt szőrszálak, irritálhatja a bőrt, gyakori a visszanövés.
 • Enzimes szőrtelenítő: gyantázással kombinálva végezhető, kitartás kell a tartós eredményekhez
 • IPL ( villanó fényes),lézeres szőrtelenítés: világos szőröknél nem hatásos, nem fájdalommentes, barna bőr esetén nem javasolt, hosszadalmas a kezelés

Hogyan működnek a különböző szőrtelenítő eljárások?

 

 • Gyanta: a szőrszálat a gyanta segítségével kitépjük a szőrtüszőből. A szőrszálakat termelő mátrix sejtek károsodnak, ezért vékonyabb szálak nőnek vissza. Ezt nem mindig tapasztalni fazon és hónalj szőrnél. De évekig tartó gyantázás hatására gyengülni kezdenek a szálak. Fontos viszont, hogy helyes technikával történjen a gyantázás, mert a betört szőrszálak ugyan úgy viselkednek, mintha borotválva lennének.
 • Borotva, szőrtelenítő krém:  a bőr felszínéről távolítják el a szőrszálat, úgymond “derékba vágva” a szőrt. Ezért tűnik úgy, mintha nagyon vastag szőrszálak nőnének vissza.
 • Enzimes szőrtelenítő: gyantázás előzi meg ezt a kezelést. Erre azért van szükség, mer a kihúzott szőrszál nyomán a szőrtüsző nyitva marad és a krém hatóanyaga így tud bejutni a tüsző aljába. Ott egy kémiai anyag elpusztítja a szőrnövést okozó mátrix sejteket. A krémezésnek azonnal a gyantázás után kell történnie, mert 5-10 perc elteltével záródnak a kis nyílások, nem jut be a hatóanyag.
 • IPL ( villanó fényes),lézeres szőrtelenítés: borotválás előzi meg a kezelést. Erre azért van szükség, mert a szőr pigmentsejtjei vezetik le a fényt a szőrtüszőbe, ahol a hő hatására elpusztulnak a szőrnövekedést okozó sejtek.

Eredményesség:

Ahhoz, hogy a legjobb technikát ki tudd választani  ismerni kell a szőrnövekedés fázisait, tulajdonságát. Amíg ezt valaki nem ismeri meg, addig nincs tisztába azzal miért olyan nehéz kiirtani a szőrszálakat.

Ezért azt tanácsolom mindenkinek, hogy mielőtt végleges vagy (én jobban szeretem ezt a kifejezést) tartós szőrtelenítésre szánja rá magát tájékozódjon és reális elvárásokkal induljon neki a kezeléseknek. Minden megoldásnak van előnye és hátránya is. De az az egy biztos, hogy mindegyik eljárás hosszú ideig tart, mert a szőrszálat csak a növekedési szakaszban lehet kiirtani. Ez  pedig ránézésre egyik szőrről sem állapítható meg.

Szerző: Borsche Annamária  

Online Szépségápolási tanácsadás

 

Kérdésed van a témával kapcsolatban? Kérdezz bátran! 

Online szépségápolási tanácsadáson személyesen tudjuk megbeszélni a felmerülő kérdéseidet.

Gyakori kérdések a szőrtelenítéssel kapcsolatban 1
Cresta Social Messenger