A zsíros bőr okozza a legtöbb bőrápolási problémát. Pattanások, fénylő bőr és tág pórusok nehezítik az életét annak, aki ilyen bőrtípussal rendelkezik. A jó hír viszont, hogy a ráncosodás, a bőr öregedése náluk jelenik meg a legkésőbb. Helyes életmóddal és megfelelő arcápolással ez a bőrtípus is nagyon jól karbantartható.

Először is meg kell különböztetnünk két altípusát. Az egyik az olajos szeborrea, a másik pedig a korpás szeborrea. Mind a kettő fő jellemzője a túlzott fagyú termelődés, de eltérés van a hámsejtek leválási sebességében. A zsíros bőr leggyakrabban a pubertás korban jelentkezik, de sokaknál felnőttkorban is megmarad. 

Kialakulásának okai:

 

  • öröklött tulajdonságok
  • hormonális eltérések
  • helytelen táplálkozás (túl zsíros, fűszeres ételek)
  • stresszes életmód
  • mozgás szegény életmód
  • kevés napfény, szennyezett levegő
  • nem megfelelő kozmetikumok használata
  • nem megfelelő bőrápolási metódusok alkalmazása

 

Olajos szeborrea jellemzői:

 

Fénylő és tág pórusú bőr. Arcmosás után hamar újra zsíros tapintású lesz az arc. A kitágult pórusokban zsíros, lágy könnyen tisztuló mitesszerek találhatóak. Mivel nem megfelelő a hidratáltsága és az oxigén ellátottsága fakó és sápadt a bőr. A bőrfelszín egyensúlya nem jó, ezért könnyen pattanások, gyulladások alakulhatnak ki rajta.

Kezelés alapelvei:

 

A bőr felszínét mindig zsírműködést szabályzó kozmetikumokkal kell kezelni. A reggeli és esti bőrtisztítás a legfontosabb. Ez lehet szappan vagy géles arclemosó is. A arctonik lehet alkohol tartalmú is, mert ez is segít a zsír csökkentésében. A  bőr leradírozását is be kell iktatni a heti ápolási programba. nyugodtan használható szemcsés peeling is. A nappali ápoló pedig egy faggyú mirigy szabályzó gél vagy emulzió legyen. Alapozó használata minden napra nem annyira javasolható, mert még a mattító alapozók is tartalmaznak olajat, ami súlyosbíthatja a tüneteket. Enyhítheti még a tüneteket az egészséges táplálkozás, a sok friss levegőn tartózkodás is.

Korpás szeborrea jellemzői:

 

Sápadt, szürkés, fakó a bőr, a nem megfelelő oxigén ellátottságtól. Az ilyen bőrnek nem túl jó a keringése, orrhajlatban, állon előfordulnak kitágult hajszálerek. A bőr tapintása érdes, a T-vonalban sokszor hámlik is. Ennek ellenére olajos fényű a felszín, zárt pórusaiban nehezen ürülő fekete mittesszerek láthatók. Sokszor az ilyen bőrt a hámlások miatt tévesen száraz bőrként diagnosztizálják. 

Kezelés alapelvei:

 

Az elszarusodott hámréteg eltávolítása az egyik legfontosabb feladat. Használható szemcsés bőrradír, de az enzimes peelingek is nagyon jól működnek ezen a bőrön. A reggeli és esti tisztításra a legmegfelelőbb az arctisztító gél. Oldja a felesleges faggyút és a szennyeződéseket. Mivel a korpás szeborrea mitesszerei nagyon nehezen ürülnek érdemes kozmetikusra bízni az eltávolításukat. Sajnos ilyenkor is gyakran előfordul a gyulladás, de az otthoni mitesszer nyomkodás biztos, hogy több pattanást eredményez. A nappali és esti ápoló krém legyen hidratáló hatású,mert ez a bőrtípus biztos, hogy vízhiányos, ebből is adódik a felszín hámlása. Sokat javíthatunk a bőr állapotán az átgondolt táplálkozással, a sok friss levegőn tartózkodással és az arcápolási tanácsok betartásával. 

Jótanács:

 

Akinek zsíros, problémás a bőre hajlamos kihagyni a krémezést, de ez is fontos lépés, hiszen az ilyen bőrnek az egyik legnagyobb problémája az egyensúlyhiány. Ha kiszárad a bőrfelszín a faggyú mirigyek túlzott működéssel reagálnak, amely a probléma súlyosbodásához vezet. Érdemes beiktatni az ápolási programba a heti kétszeri bőrradírozást, és heti egyszer olyan maszk alkalmazását, mely tisztító és faggyúmirigy működést szabályozó hatású. 

Hatóanyagok zsíros bőrökre: mályva, zsurló, teafaolaj, uborka, aloe vera, cickafark, levendula, B-vitamin, fekete nadálytő.

Szerző: Borsche Annamária

Cresta Social Messenger